Frequently asked questions

Hvor kan jeg parkere mit hus, og skal jeg ansøge om byggetilladelse?


Reglerne for oprettelse af et hus på hjul adskiller sig fra land til land. Her opsummerer vi kort de svenske regler. Fortæl os hvis du gerne vil have nogle oplysninger om reglerne i andre lande. I Sverige er det “Boverket” (Nationalstyrelsen for Bolig, Bygning og Planlægning), der sætter reglerne for opstilling af huse på hjul, dvs. hvor og hvor længe du kan placerer dit tiny house, og om der kræves byggetilladelse eller ej. Det er dog kommunerne, der fortolker Boverkets regler. Derfor gælder forskellige regler i forskellige kommuner, og en og samme kommune kan have forskellige regler når det kommer til byområder, landdistrikter eller tyndt befolkede områder. Hør derfor forvaltningen i den kommune, hvor du ønsker at placerer dit tiny house, for at se hvilke regler der gælder netop der. Vi bygger vores huse efter veletableret teknologi med byggematerialer anbefalet af f.eks. branschorganisationer. Vi følger så vidt muligt også de regler, der er fastsat af Boverket. Bemærk dog, at konceptet med et lillebitte hus i sig selv gør det umuligt at følge alle de regler, der er opstillet for at søge om almindelig byggetilladelse til permanent ophold. Et eksempel: Da vores huse skal veje mindre end 3,5 tons, for at du kan trække dem i bil, arbejder vi meget hårdt på at spare vægt på alle mulige måder. Vi skal blandt andet bygge væggene lidt tyndere og mindre isoleret, end hvad loven kræver for permanent bolig. Vores huse bruges året rundt af de fleste af vores kunder i hele Skandinavien og er erfaringsmæssigt lige så varme og hyggelige som et normalt hus selv på de koldeste vinter dage. Men de lever ikke op til de meget strenge isoleringsværdier, som Boverket kræver for at søge om byggetilladelse til permanent bolig. Vores kunder løser dette problem på tre forskellige måder: 1. Dit tiny house opfylder kravene til en "sekundær bygning": En ”sekundær bygning” kan bygges i umiddelbar nærhed af et hus med en eller to boliger. Det samlede bygningsareal for alle ”sekundære bygninger” på samme grund må ikke overstige 30 m2, og den maksimale højde fra jorden til tagryggen må ikke overstige 4 m. Før opførelse skal du lave en rapport til bygningstilsynet. Det er også vigtigt at huske på, at der kræves særlige tilladelser inden for f.eks. strandbeskyttelsesområder eller nær offentlige veje. Hvis dit tiny house ikke kan klassificeres som en ”sekundær bygninge”, skal du ansøge om byggetilladelse. 2. Du kan søge om byggetilladelse til "sommerhus", som har meget færre og mindre skrappe krav end en byggetilladelse til "permanent ophold". Ingen vil forhindre dig i at bruge dette "sommerhus" året rundt! 3. Du kan ansøge om en midlertidig byggetilladelse. Kloak Husk også, at du skal søge information om, hvilke regler der gælder for kloakering i det område, hvor du vil opstille dit tiny house. Længere nede i FAQ har vi samlet de vigtigste oplysninger.
Kan jeg trække mit tiny house bag på bilen?


Vil du være i stand til at bevæge dig når som helst og trække dit hus bag på en almindelig bil? Begge vores huse i størrelse SMALL & LARGE kan let trækkes bag en bil. Det er frem for alt vægten der afgør, hvor enkelt det vil være at flytte dit tiny house: Maksimum 3,5 t Hvis dit hus maksimalt vejer 3,5 ton, kan du trække det bag på bilen med 80 km / t. For at det er lovligt skal du dog mindst have et BE - kørekort. Du skal også bruge en ret stærk bil, der har en tilstrækkelig høj godkendt trailervægt. Se liste nedenfor. Eksempler på biler, der kan trække 3,5 t: ● BMWX5 ● VW Amarok ● Cadillac Escalade ● Audi Q7 ● Isuzu D-Max ● Jeep Grand Cherokee ● Lamborghini Urus ● Land Rover Defender ● Land Rover Discovery ● Mercedes Benz G-klasse ● Mercedes Benz GL-klasse ● Mercedes Benz GLE ● Mitsubishi Pajero ● Nissan Pathfinder ● Porsche Cayenne ● Range Rover ● Range Rover Sport ● Ssangyong Rexton ● Toyota Land Cruiser ● VW Touareg
Hvor stort må mit hus være?


Højden - 4 m er optimalt På Sveriges veje har vi en fri højde på 4,5 m. I store dele af resten af ​​Europa er den frie højde 4,0 m. Det er også fordelagtigt at bygge maksimalt 4,0 m højt, hvis du vil kunne klassificere dit tiny house, som en “sekundær bygning”, der kan forenkle opsætningen (se længere op). I dette tilfælde må huset heller ikke være større end 30 m2. Bredden - 2,5 m eller 3,1 m er optimalt Med hensyn til bredden er der ikke behov for nogen særlig tilladelse eller følgebil i Sverige, kun skiltning med "bred last", hvis huset ikke er bredere end 3,1 m. I mange andre lande gælder der dog andre regler, men hvis huset ikke er bredere end 2,5 m, kan du transportere dit hus på veje i hele Europa. Længde - op til 12 m er praktisk Længden er for det meste begrænset af, hvad der er praktisk at transportere, og op til 12 m er ikke noget problem. Du skal dog huske ikke at bygge for langt et hus, hvis du vil klassificere huset som en ”sekundær bygning”. For at følge reglerne for vejene og samtidig imødekomme ”sekundær bygning” –reglerne, bygger vi vores mest mobile huse i størrelse LARGE på maksimalt 4 m i højden, 2,5 m i bredden og 7,3 m i længden.
Hvad skal man gøre med spildevandet fra køkkenet og badeværelset?


Igen adskiller reglerne sig forskelligt fra land til land. Her opsummerer vi kort de svenske regler. Fortæl os, hvis du gerne vil have oplysninger om reglerne i andre lande. “Miljönämnden” oplyser at ejendomsejeren selv er ansvarlig for planlægningen. Selvom selve kloaksystemet er tilsluttet på ydersiden af ​​dit tiny house, er det godt at planlægge i god tid, hvordan du tager dig af dit spildevand. Det er ’Miljönämnden’, der informerer om kravene til spildevandsrensning. Disse krav varierer både fra sted til sted og fra kommune til kommune. Hvad der skal medtages i registreringen / ansøgningen om kloakering, er også forskelligt fra kommune til kommune. Her kan du finde en masse gode oplysninger om dit ansvar som ejendomsejer og hvilke tekniske løsninger der er tilgængelige. Hvis du allerede ved nøjagtigt, hvor dit hus på hjul skal stå for længere tid, kan du kontakte miljøkontoret i den pågældende kommune for at høre, hvad der gælder netop der. Vi anbefaler et tørtoilet Standard vandtoiletter tegner sig for ca. 20% af den samlede vandforbrug i en almindelig husstand og for størstedelen af ​​næringsstoffer og smitsomme stoffer i kloakken. Derfor anbefaler vi kraftigt at installere et tørtoilet i stedet for et almindeligt toilet i dit tiny house. På den måde kan du spare meget vand, og håndteringen af ​​dit spildevand bliver lettere, billigere og mere miljøvenligt. Her finder du et godt overblik over forskellige typer tørtoiletter, såsom forbrændingstoilet, emballage og frysetoilet. Som med spildevandet er det ’Miljönämnden’, der bestemmer hvordan du skal tage dig af latrinaffaldet. Spildevandsrensning Hvis du ikke kan slutte din kloak til et eksisterende renseanlæg på det sted, hvor dit tiny house er placeret, er der flere enkle teknologiløsninger til rensning af spildevand, der ikke behøver at koste meget eller tage meget plads. De mest almindelige er spildevandsfiltre, minirenseanlæg eller plantebaserede renseanlæg. Hvis du bruger biologisk nedbrydelige vaskeprodukter og begrænser dit vandforbrug, kan miljøkontoret også godkende, at du udleder dit spildevand direkte i jorden uden at forbinde et renseanlæg imellem.
Kan du blive selvforsynende med elektricitet, varme og vand?


Vi bliver ofte spurgt, om det er muligt at have et tiny house, der er helt selvforsynende eller "off-grid" med hensyn til elektricitet, varme og vand. Det korte svar på dette spørgsmål er: Absolut! I dag er der en lang række smarte løsninger til egen produktion af elektricitet og varme samt filtrering af vand. Her forsøger vi at give et hurtigt overblik over forskellige tekniske løsninger, som vi kan installere i dit tiny house: Elektricitet og varme Den vedvarende energikilde, som vi anser mest praktisk for off-grid elproduktion til dit tiny house, er solenergi. For at finde ud af, hvor meget der er nødvendigt af energi høstet af solceller, til at dække dit energibehov, skal du først have en idé om dit eget elforbrug: Energibehov Det gennemsnitlige forbrug af husholdningselektricitet (elektriske apparater og belysning) i en lejlighed i Sverige er omkring 2000 -4000 kWh om året. Dette forbrug kan dog reduceres betydeligt, gennem nogle bevidste valg. I dette henseende er opvarmning af huset det vigtigste at huske på, fordi opvarmning er det, der bruger mest energi. To løsninger der ikke kræver elektricitet, er at opvarme huset med en brændeovn eller gaskomfur. Gas kan også bruges til opvarmning af vand, forsyning af kogepladen, ovnen, køleskabet og endda forbrændingstoilettet. Hvis du yderligere investerer i energieffektive LED-lamper til belysning, kan du reducere det årlige forbrug af alle husholdningsapparater til ca. 600-1000 kWh. Der er mange gode websider eller app’s, som du kan bruge til at holde styr på dit elforbrug. Solenergi Den måske mest oplagte løsning til el produktion, er solceller. For at kunne bruge solenergi som genereres til 24V eller 48V skal du installere en inverter, der konverterer elektricitet til 230V. Overskydende elektricitet, som ikke bruges med det samme, opbevares derefter i en batteribank bestående af ”deep cycle” -batterier, der skal kunne lagre elektricitet svarende til behovet af ca. tre dage uden produktion. Et andet alternativ er, at du vælger at oprette forbindelse til el nettet via et elselskab. Overskydende elektricitet føres derefter ind i el nettet, og denne kredit kan senere bruges i tilfælde af underskud. Den mest almindelige størrelse på solceller er 1,6 m * 1 m, og effekten er ca. 250-350 W pr. soltime. Dog er det mest almindeligt med 265 W. Soltimerne i Sverige varierer mellem 1000-2000 timer. Den gennemsnitlige mængde energi, som en enkelt solcelle kan generere i Sverige, er således ca. 400 kWh om året. For at dække energibehovet i et energieffektivt tiny house, har du derfor brug for 2-3 solceller. Problemet med solceller er dog, at antallet af solskinstimer pr. måned varierer meget. Vi har mindst solskinstimer, når der er mest brug for elektriciteten (netop fordi der er mest mørkt og koldt). I Uppsala, hvor Vagabond Haven er placeret, vil to solceller producere 15 kWh i januar måned ... netop når du faktisk har brug for cirka 200 kWh elektricitet, hvis du bruger en elektrisk radiator til at hjælpe med at varme huset, de dele af dagen, hvor du ikke vil eller kan bruge brændeovnen! Vand Du kan også blive off-grid med hensyn til vandforbrug ... både ved at spare vand og ved at samle dit eget vand: Enten pumpes vandet op fra en brønd eller et vandløb, eller for at være mest fleksibelt opsamles og filtreres regnvand. En lidt billigere og teknisk mindre kompliceret løsning er, at vi installerer en vandtank i dit hus, som du kan fylde manuelt. En egen pumpe forsyner derefter husstanden med vand fra tanken. Vil du vide mere om vores forskellige off-grid-løsninger? Her fortæller vi dig mere.
Hvordan leveres mit hus, og hvad skal jeg forberede?


Vi leverer dit tiny house færdigsamlet og indflytningsklart direkte til din ønskede placering. Hvordan dit hus leveres afhænger af størrelsen. For ikke at det blive for teknisk, giver vi her, kun et hurtigt overblik over hvordan levering og opsætning foregår. Vi vil selvfølgelig fortælle dig meget mere detaljeret, hvad du skal overveje, når du bestiller dit hus. SMALL Disse huse kommer som standard på en platform af limtræsbjælker, men kan stadig også monteres på en trailer. Vi kan levere dem på tre forskellige måder: 1) Med en almindelig lastbil. I så fald skal du selv aflæsse huset med en gaffeltruck eller kran. 2) Med en kranbil inklusiv aflæsning. 3) Hvis du køber huset på en trailer, fragter vi det til det ønskede sted. Den eneste forberedelse du skal stå for, er at etablerer et simpelt fundament af betonblokke, hvorpå dit hus kan placeres. Vand og elektricitet kan let tilsluttes ud - og indtag som er placeret på ydersiden af ​​dit hus. LARGE Disse huse kommer på en trailer, der kan trækkes bag på bilen, hvis du har BE-kørekort (læs mere om dette længere oppe.) Vi transporterer huset til det ønskede sted. Som med husene i størrelse SMALL er den eneste grundforberedelse, du skal stå for er: At lægge nogle betonblokke, hvorpå husets støtteben kan placeres. Vand og elektricitet kan let tilsluttes ud - og indtag som er placeret på ydersiden af ​​dit hus.
Hvordan får du strøm og vand til dit hus?


Som standard antager vi, at der er elektricitet, vand og et fungerende kloaksystem på det sted, hvor du planlægger at oprette dit tiny house. I så fald er det meget let at forbinde dit hus. I virkeligheden er det dog ofte tilfældet, at det ene eller andet mangler. I sådanne tilfælde har vi udarbejdet en række "off-grid" -løsninger: alt fra forskellige tør toiletter til solfangersystemer, regnvandssystemer og minirenseanlæg.
Bygger i fuldstændig tilpassede huse baseret på kundernes eget design?


I starten var næsten hvert andet hus vi byggede, helt unikt og speciel designet til den enkelte kundes ønsker. Selv nu bygger vi nogle gange fuldt kundetilpassede modeller. Men da dette er ekstremt tidskrævende, kan vi kun tilbyde denne service, hvis vi har tid til det mellem ordrerne på vores egne modeller. Kontakt os så kan vi tjekke om der er en sådan åbning lige nu. Derudover tilbyder vi allerede mange måder at tilpasse vores modeller til dine behov og ideer - med hensyn til både anvendte materialer, møblering, farver osv. Hver ordre er derfor unik i stil og udseende.
Kan man se jeres huse et sted?


Vi har udstillinger af vores model Elise og et mikrohus hver anden søndag kl. 11 her i Uppsala, hvor vi har vores hovedkontor. Du kan nemt registrere dig her.
Bygges jeres huse i Sverige?


Nej, ikke længere. I starten byggede vi alle vores huse her i Uppsala, hvor vi stadig har vores hovedkontor. I dag arbejder vi sammen med to fantastiske partnere, der bygger vores huse for os: Vores huse i størrelse SMALL er bygget af TimberArt i Letland. Vores mest mobile huse i størrelse LARGE, som mange anser for at være de klassiske tiny houses, er bygget af vores partnere fra Aurora Company i Polen. Fra disse to værksteder leveres husene til hele Skandinavien og resten af ​​Europa. Men al kontakt og hjælp får du stadig fra Vagabond Haven-teamet, der ligger i Uppsala, Sverige.
Skal du som norsk kunde betale moms eller told?


Moms fungerer således: Priserne på hjemmesiden er inkl. 25% svensk moms. Til alle kunder i Norge sælger vi husene uden moms (pris - 25% svensk moms). Hvis du køber som en norsk privatperson, bliver du ringet op af den norske told ved importen, og du skal betale den norske moms, som også er 25%, inden huset sendes videre. Hvis du køber som et norsk firma, behøver du aldrig betale nogen moms. Resumé: Som norsk privatperson vil omkostningerne være nøjagtigt de samme som på hjemmesiden (25% svensk moms trækkes fra og 25% norsk moms tilføjes); Som norsk firma er prisen på hjemmesiden minus 25% svensk moms. Vi er ansvarlige for alle andre toldsatser!